Svaki materijal nakita ima svoje karakteristike i zahtjeve za održavanje kako bi zadržao svoju ljepotu i sjaj.

SREBRNI NAKIT 925:

Srebro je mekani, plemeniti metal s prepoznatljivim sjajem. Sadrži 92,5% srebra i 7,5% drugih materijala. Na konvenciji prije stotine godina nakit koji sadrzi 92,5% srebra nosi oznaku 925 kao žig na sebi. Poznato je po svojoj sposobnosti da se lako oblikuje u različite dizajne, pružajući elegantan i suptilan izgled.

Srebrni nakit sklon je tamnjenju zbog oksidacije uzrokovane reakcijom sumpora u zraku ili drugim hemijskim spojevima. Kontakt s kiselinama, znojem, parfemima ili hemikalijama također može ubrzati tamnjenje. Zbog toga je važno čuvati srebrni nakit na suhom i tamnom mjestu kada nije u upotrebi te redovito čistiti i polirati s posebnim sredstvima za srebro kako bi se spriječilo ili minimiziralo tamnjenje.

ZLATNI NAKIT:

Kako je čisto zlato previše mekano za svakodnevno nošenje, zlatni nakit često sadrži i druge metale, poput srebra, bakra, nikla ili cinka, kako bi komad bio izdržljiviji. Karataža pokazuje koliko je metala čistog zlata u poređenju s drugim metalima.

Izuzetno je otporano na oksidaciju i koroziju te zadržava svoj sjaj dugi niz godina. Preporučuje se redovito čišćenje zlatnog nakita blagim sapunom i vodom uz korištenje meke četkice za čišćenje. Također se može polirati suhom krpom kako bi zadržao svoj sjaj.

Nakit od bijelog zlata: Bijelo zlato u prirodi ne postoji. To je posebna legura zlata koja u sebi sadrži žuto zlato, ali i dodatne metale poput nikla ili paladija. Ovaj proces legiranja omogućava transformaciju boje zlata u svjetliju ili bijelu nijansu. Da bi se postigao dodatni sjaj i estetski efekt, bijelo zlato se često prekriva tankim slojem rodijuma. Međutim, tokom nošenja nakita, ovaj sloj se može istrošiti, što može rezultirati gubitkom sjaja. Kako biste očuvali izgled i sjaj vašeg nakita od bijelog zlata, preporučuje se redovno čišćenje i povremeni posjet zlataru radi obnove sloja rodijuma. Također je važno pažljivo rukovanje nakitom od bijelog zlata kako bi se izbjegla oštećenja i sačuvao njegov blistav izgled.

DIJAMANTNI NAKIT: Dijamanti su najtvrđi prirodni materijal na Zemlji i poznati su po svojoj čistoći i sjaju. Oni reflektiraju svjetlost na jedinstven način, stvarajući prekrasnu igru svjetlosti i sjene. Dijamantni nakit je simbol luksuza i elegancije te se često koristi za posebne prigode.

Preporučuje se redovito čišćenje dijamantnog nakita blagim sapunom i vodom uz upotrebu meke četkice za čišćenje. Također se može koristiti posebno sredstvo za čišćenje dijamanata.

CIRKONSKI NAKIT: Cirkoni su umjetni dragulji koji izgledaju slično dijamantima, ali su pristupačniji. Oni su sjajni, prozirni i često imaju intenzivan sjaj. Cirkonski nakit pruža elegantan izgled po pristupačnijim cijenama iako sličan dijamantima, može biti osjetljiv na oštećenja i ispadanje, posebno ako je postavljen u mekane metale poput srebra ili zlata. Preporučuje se nošenje s oprezom i redovita provjera. Također se preporučuje redovito čišćenje cirkonskog nakita blagim sapunom i vodom uz upotrebu meke četkice za čišćenje.

Redovito održavanje i njega vašeg nakita pomoći će mu da zadrži svoju ljepotu i sjaj dugi niz godina, čineći ga spremnim z Svaki materijal nakita ima svoje karakteristike koje ga čine jedinstvenim i posebnim.